در این مقاله قصد داریم شما را با یکی از موضوعهای داغ و پربازدید این روزها آشنا کنیم، ویپ چیست؟ پاد چیست؟ ماد چیست؟ این سه چه تفاوتها و شباهتهایی با هم دارند؟ ویپ یکبار مصرف و پاد یکبار مصرف چه تفاوتی با نمونههای قابل شارژ دارند؟ خرید کدام یک برای من مناسبتر و به صرفهتر است؟ کدام مورد برای افراد سیگاری بهتر است و کدام یک برای افرادی که به قلیان و دود زیاد اعتیاد دارند؟ بازار سیگارهای الکترونیکی در چند سال گذشته حسابی داغ بوده است. E Smoke یا همان سیگارهای الکترونیکی موضع داغ بحثهای امروزی در کوچه و خیابان است، بنابراین بهتر است اطلاعات کامل و به روزی در مورد این سیگارهای جدید، مضرات و مزایا، شباهتها و تفاوتهای آنها با یکدیگر داشته باشیم. برای آشنایی بیشتر با پاد، ماد، ویپ و تفاوت آنها با یکدیگر، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
سیگارهای الکترونیکی طرفداران بسیار زیادی را در ایران و سرتاسر جهان به خود جذب کرده و تولید آنها، تبدیل به یک تجارت بزرگ جهانی شده است. برندها و نامهای بسیار بزرگی روی به تولید این سیگارها آوردهاند، چرا که اطمینان دارند در آیندهای نه چندان دور، این نوع از سیگارها جایگزین سیگارهای معمولی و انواع قلیان خواهند شد.
سیگار الکترونیکی همانطور که از نام آن مشخص است، به نوع جدیدی از سیگار گفته میشود که برخلاف سیگارهای معمولی، از تنباکو، کاغذ و فیلتر ساخته نشده است. در ساخت این نوع از سیگارها از چیپستها و پردازندههای هوشمند و الکترونیکی استفاده شده است که به کاربر اجازه میدهد تا میزان توان خروجی، دود خروجی، نیکوتین مصرفی و موارد دیگر را تنظیم و کنترل کند.
سیگارهای الکترونیکی بهترین جایگزین برای سیگارهای سنتی محسوب میشوند. قابل حمل هستند، اکثر آنها قابل شارژ هستند، قابل تنظیم هستند، دود آنها بوی مطبوعی دارد، مضرات بسیار کمتری نسبت به سیگار دارند، زیبا و خوش دست بوده و در همه مکانها و شرایط اعم از راه رفتن، نشستن، فیلم دیدن و موارد دیگر، قابل استفاده هستند.
سیگارهای الکترونیکی در ابتدای پیدایش خود، به منظور مصارف درمانی طراحی شده بودند. این سیگارها برای درمان افرادی که اعتیاد بالایی به سیگار داشتند طراحی شد؛ اما رفته رفته جایگاه خود را در بازار ویپینگ پیدا کردند.
با این مقدمه به بررسی تفاوت ویپ و پاد و ماد میپردازیم که ویپ جایگزینی برای افرادی است که قلیان میکشند، پاد بهترین جایگزین سیگار برای افراد سیگاری است و ماد، ترکیبی حرفهای با قابلیت سوئیچ کردن بین این دو دستگاه را در اختیار افراد قرار میدهد.
سیگارهای الکترونیکی این روزها در دو دسته کلی و بزرگ پاد (Pod) و ویپ (Vape) ساخته و روانه بازار میشوند. برای آشنایی با تفاوت این دو سیستم، باید به تعاریف، ویژگیها و خصوصیات آنها رجوع کنیم. تفاوت ویپ و پاد از جنبههای مختلفی قابل بررسی است که پس از آشنایی با تعاریف، بهتر میتوان آنها را درک کرد.
ویپها اولین نوع سیگارهای الکترونیکی بودند که روانه بازار شده و دنیای جدیدی را به روی ویپبازها گشودند. این سیگارهای الکترونیکی حجم بخار بسیار بالایی تولید میکنند و از این منظر، میتوانند بهترین جایگزین برای قلیانهای سنتی باشند.
ویپها برای تولید بخار از یک مخزن کارتریج و یک کویل استفاده میکنند. مایعی به نام جویس (Juice) در مخزن کارتریج دستگاه ویپ ریخته میشود که درصد نیکوتین پایین و گلیسیرین بالا را به صورت همزمان داشته و به همین دلیل، بخار بسیار بالایی را در هر بار کام گرفتن، تولید میکند.
کارتریج یا مخزن ویپها برای جویسهای معمولی که با نام ایجویس (E Juice) نیز شناخته میشوند، مناسب هستند. جویسهایی که میتوانید در کارتریج دستگاه ویپ مورد استفاده قرار دهید، درصدهای نیکوتین مختلفی داشته و در طعمهای متفاوت و متنوعی تولید میشوند. درست همانند تنباکوهای میوهای قلیان، جویسهای ویپها نیز در طعمهای میوهای و میکس متنوعی در بازار وجود دارد و امکان تست کردن طعمهای مختلف را برای ویپبازها فراهم میکند.
دستگاههای ویپ که با نام ویپ سیستم نیز نام برده میشوند، انواع مختلفی دارند. نمونههای قابل شارژ آنها نیروی مورد نیاز خود را از یک باطری قابل شارژ تأمین میکند. پس از اتمام باطری، شما میتوانید این دستگاهها را با استفاده از شارژر مخصوص، مجدد شارژ کرده و استفاده کنید. دستگاههای ویپ جدید و استاندارد که توسط برندهای معتبر ساخته میشوند، با شارژرهای گوشیهای هوشمند اندرویدی (Type-C) شارژ میشوند که مزیت بسیار بزرگی به حساب میآید.
نمونههایی که به باطریهای غیرقابل شارژ مجهز شدهاند، به دستگاه ویپ یکبار مصرف معروف هستند. باطریهای این دستگاهها پس از اتمام شارژ، قابلیت شارژ مجدد ندارند و باید دور انداخته شوند. از این رو، چندان مقرون به صرفه نیستند. ویپها انواع مختلفی دارند که در حجم مخزن جویس، توان خروجی، تعداد و تنوع دکمهها و تنظیمات و همچنین ابعاد و سایز، با یکدیگر متفاوت هستند.
دستگاه ویپ یکبار مصرف به محض خارج شدن از جعبه بسته بندی قابل استفاده است. جویس این دستگاه در داخل کارتریج یکبار مصرف آن قرار داده شده است و دستگاه بدون نیاز به تنظیمات، قابل استفاده است. این نمونهها برای افراد مبتدی که به تازگی قدم در دنیای ویپینگ میگذارند، مناسبتر است.
در سمت مقابل، دستگاه ویپ قابل شارژ، پس از خارج شدن از بسته بندی خود، نیاز به شارژ باتری و شارژ مخزن کارتریج با جویس دارد. هر زمان که کارتریج جویس و باتری دستگاه شارژ داشته باشد، میتوانید از دستگاه استفاده کرده و در صورت اتمام شارژ هر کدام، آنها را شارژ کنید.
همچنین برای استفاده از دستگاه ویپ باید تنظیمات اولیهای را روی دستگاه اعمال کنید. تنظیماتی که با مقدار بخار و توان خروجی دستگاه و مقدار استفاده از جویس و نیکوتین خروجی مرتبط هستند. ویپهای یکبار مصرف خود در طعمهای متنوعی در بازار وجود دارند؛ اما امکان تعویض طعم ندارند. این در حالی است که شما با تعویض طعم جویس ویپ چندبار مصرف خود، در هر بار استفاده از این دستگاه، میتوانید طعم میوهها و میکسهای مختلف را تست کنید.
دستگاه پاد یا همان پاد سیستم نوع دیگری از سیگارهای الکترونیکی است که به عنوان جایگزینی برای افراد سیگاری به بازار عرضه شده است. مایعی که درون کارتریج یا مخزن این دستگاه قرار داده میشود، سالت نام دارد. سالت درصد نیکوتن بالاتری نسبت به جویس داشته و گلیسیرین کمتری دارد. موردی که منجر به تولید دود کمتر و رساندن نیکوتین بیشتر به بدن میشود.
پاد را میتوان سیستم جمعوجور شده و خلاصه شدهای از ویپ دانست. عملکرد کویلهایی که در دستگاههای پاد قرار داده میشود، برای جویس مناسب نیست و باید در این دستگاهها از سالت نیکوتین یا به اختصار، سالت استفاده کرد.
کار کردن با پاد به مراتب راحتتر از ویپ است، چرا که خبری از تنظیمات متعدد در پاد نیست. این سیگارهای الکترونیکی جایگزینی عالی برای سیگار هستند. ظاهری شکیل و خوش دست دارند و در همه مکانها و شرایط قابل استفاده هستند. پادها سایز کوچکتری نسبت به ویپ دارند و دارای دکمهها و تنظیمات کمتری نیز هستند.
پاد سیستم نیز همانند ویپ دارای مدلهای پاد یکبار مصرف و پاد قابل شارژ است. در پاد یکبار مصرف، به محض اتمام سالت درون دستگاه، باید دستگاه را دور انداخته و پاد دیگری را خریداری کنید؛ اما پاد چندبار مصرف قابلیت شارژ باتری و سالت دارد. اگر دستگاه باتری و سالت داشته باشد، قابل استفاده خواهد بود. پادها نیز با شارژرهای گوشیهای اندرویدی جدید (Type-C) شارژ میشوند و نیازی به خریداری و حمل شارژر مخصوص برای شارژ کردن باتری آنها وجود ندارد.
اکنون که با مفهوم و عملکرد ویپ و پاد آشنا شدهایم، بهتر میتوانیم مادها را بررسی کنیم. ماد دستگاهی ترکیبی از هر دو سیستم پاد و ویپ است. ماد یا همان ماد باکس وزن و اندازهای بزرگتر از پاد و ویپ دارد. مادها دکمهها و سوئیچهایی دارند که میتوانید از آنها، برای سوئیچ کردن مود (Mode) دستگاه بین حالت پاد و ویپ استفاده کنید.
کارتریج و کویلهایی که برای ساخت ماد مورد استفاده قرار میگیرند، توانایی کار کردن با سالت نیکوتین و ایجویسهای معمولی را به صورت همزمان دارند. اگر در حال حاضر به دنبال تولید بخار بیشتر و نیکوتین کمتری هستید، تنها کافی است مود ماد خود را بر روی حالت ویپ یا جویس قرار داده و ایجویس میوهای مدنظر خود را در داخل کارتریج دستگاه، شارژ کنید.
به همین ترتیب، اگر به دنبال جذب نیکوتین بالاتر هستید، مود دستگاه عوض کرده و به جای جویس، نیکوتین سالت را در داخل کارتریج دستگاه ماد خود شارژ کرده و شروع به استفاده کنید. در این دستگاههای حرفهای، تنظیمات مختلفی در اختیار شما قرار میگیرد که میتوانید به کمک آنها، مود، میزان بخار تولیدی و میزان توان خروجی دستگاه را تنظیم کنید.
مادها همچنین به نمایشگرهای دیجیتالی کوچکی نیز مجهز هستند که تنظیمات دلخواه اعمال شده توسط کاربر را به نمایش میگذارند. مادها سایز بزرگی دارند و نمیتوانید آنها را در جیب خود حمل کنید. البته مادها نیز همانند ویپها و پادها انواع مختلفی داشته و در سایزهای متفاوتی روانه بازار میشوند.
همانطور که اشاره شد و میدانید، دنیای ویپینگ شاهد پیشرفت روزانه در این صنعت است. پیشرفتهایی که با ترکیب کردن این دستگاهها، سعی در ساخت دستگاههایی دارد که بتواند نیازهای مختلف کاربران را پوشش داده و به آنها این امکان را بدهد که با خریداری یک پکیج، نیازهای مختلف خود را برآورده سازند.
احتمالاً نام اصطلاحهایی مانند پاد ماد، ویپ پاد و ویپ ماد را شنیدهاید. تفکیک کردن کاربرد و کارکرد این دستگاهها با رجوع کردن به تعاریفی که به صورت جداگانه برای هر سه دستگاه معرفی کردیم، کار چندان مشکلی نخواهد بود.
پادها دستگاههایی مناسب برای جایگزینی سیگار بودند که از مایعی به نام نیکوتین سالت در کارتریج خود استفاده کرده و با تولید دود کمتر، نیکوتین بالاتری را به بدن تزریق میکردند. مادها نیز دستگاههایی بزرگ و حرفهای با قابلیت سوئیچ بین دو حالت جویس و سال بودند که سایز بزرگی داشتند.ویپها هم که برای تولید کلودهای بزرگ و بخارهای حجیم با نیکوتین کمتر یا نیکوتین صفر طراحی شدهاند.
پاد مادها یا ویپ پادها درواقع همان ماد با ابعادی جمعوجورتر و تنظیماتی محدودتر است که برای افراد سیگاری طراحی شده است که هر از چند گاهی، تمایل به دود کردن جویسهای میوهای دارند. پاد مادها یا ویپ پادها دستگاههای ترکیبی یا ویژگیهای مشابه و تفاوتهای بسیار جزئی (در طراحی نوع و جنس کویل و مخزن کارتریج) هستند که از کویلهای دومنظوره در طراحی آنها استفاده شده است. سایز این دستگاهها کوچک و قابل حمل بوده و مصرف باتری بهینهتری نسبت به پاد سیستم یا ویپ سیستم دارند.
اگر کویل با اهم بالاتر را در مدار قرار داده (تنظیم دستگاه بر روی Pod Mode) و کارتریج دستگاه را نیکوتین سالت شارژ کنید، میتوانید نیکوتین بالایی را به بدن خود رسانده و بخار تولیدی دستگاه را کمتر کنید. در حالت برعکس (تنظیم دستگاه بر روی Vape Mode)، کویل با اهم پایینتر در مدار قرار گرفته و کارتریج دستگاه با ایجویسهای معمولی میوهای شارژ میشود. در این حالت دستگاه کاربری همانند قلیانهای میوهای با توانایی تولید بخارهای حجیم را دارد.
این دستگاههای ترکیبی که در سایز و تنظیمات مختلفی طراحی شدهاند، معمولاً از بخشهای زیر تشکیل میشوند:
به عنوان برخی از ویژگیهای مهم ویپ پادها یا پاد مادها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اکنون بار دیگر به سراغ سؤال اصلی برمیگردیم: تفاوت پاد، ماد و ویپ در چیست؟ این سه دستگاه در چه فاکتورهایی با هم تفاوت دارند و کدام یک از آنها برای من مناسبتر است؟ با توضیحاتی که در مورد این سه دستگاه، کارکرد و کاربرد آنها داده شد، بهتر میتوان تفاوتهای این سه دستگاه را دسته بندی کرد:
اگر ماد را به عنوان دستگاهی ترکیبی از دو دستگاه پاد و ویپ در نظر بگیریم، تفاوت اصلی این دو دستگاه، یعنی پاد سیستمها و ویپ سیستمها، در مقدار نیکوتین مایعی است که در داخل کارتریج آنها قرار داده میشود.
پادها برای افراد سیگاری مناسب هستند و مایع بهکار رفته در مخزن آنها سالت نام دارد. سالت نیکوتین بالاتری نسبت به جویسهایی دارد که در مخزن ویپ سیستمها قرار داده میشود. ویپها برای افرادی که قلیان میکشند انتخاب مناسبتری خواهند بود.
ایجویسهای معمولی نیکوتین صفر نیز در بازار وجود دارند و شما میتوانید بدون تزریق نیکوتین به بدن خود، صرفاً به ویپینگ و تولید بخارهای حجیم بپردازید. ویپ پادها و پاد مادها نیز همانند سیستم ماد، قابلیت کار کردن با هر دو مایع ایجویسهای معمولی اسانس میوهای و نیکوتین سالتها را دارند.
اگر اندازه دستگاهی که میخرید برای شما مهم است، باید بدانید که این سه دستگاه از نظر ابعاد با هم تفاوت زیادی دارند. پادها کوچک و قابل حمل هستند و در جیب کت و شلوار جای میگیرند. ویپها بزرگ و حجیم بوده و دارای جعبههای حمل مخصوصی هستند و مادها سایزی بینابین این سیستم را دارند. اگر به دنبال حمل آسان دستگاه در جیب خود هستید، باید به سراغ تهیه پاد یا پاد مادها بروید.
تفاوت در توان خروجی از دیگر جنبههای تفاوت پاد، ماد و ویپ است. پادها معمولاً توان خروجی پایینی دارند. توان پایینی که قابلیت تغییر و تنظیم نیز ندارد؛ اما ویپ سیستمها توان خروجی بالایی دارند و انبوهی از تنظیمات را برای کنترل کردن میزان توان خروجی (وات) دستگاه در اختیار شما قرار میدهند.
قابلیت تنظیم توان خروجی، امکان تجربه ویپینگ در سطوح مختلف را برای شما فراهم میکند. زمانی که توان خروجی روی اعداد پایین تنظیم میشود، کویل توان کمتری از باتری کشیده و حرارت کمترین نیز به توتون یا همان مایع داخل کارتریج وارد میکند. در نتیجه، جویس کمتری بخار شده و شما نیکوتین و بخار کمتری را دریافت خواهید کرد.
حالت عکس این قضیه نیز صادق است. یعنی زمانی که توان بر روی اعداد بالاتر تنظیم میشود، مصرف باتری بالاتر رفته و کویل حرارت بیشتری را به مایع توتون وارد میکند. در نتیجه جویس بیشتری تبخیر شده و شما میتوانید کلودهای حجیمی را ایجاد کنید که ممکن است گلوی شما را اذیت کنند.
قیمت دستگاههای مختلف با یکدیگر متفاوت است. برند دستگاه، جنس بدنه، جنس قطعات، کیفیت قطعات به کار رفته در دستگاه، یکبار مصرف بودن یا پشتیبانی از قابلیت شارژ مجدد (Open System یا Close System)، مقدار تنظیماتی که دستگاه در اختیار شما قرار میدهد، میزان توان خروجی، ظرفیت باتری، استفاده از چیپستها و تراشهها هوشمند و هزینههای تعمیر و نگهداری از دستگاه، همگی در تعیین قیمت نهایی مؤثر هستند.
با این اوصاف، پادها که سیستمهای سادهتر و تنظیمات کمتری دارند، عموماً قیمت پایینتری نسبت به ویپ سیستمها و مادها دارند. ویپها انبوهی از تنظیمات را به واسطه بهرهمندی از تراشههای هوشمند در اختیار کاربر قرار میدهند و به همین دلیل، قیمت بالاتری نیز دارند.
در این مقاله سعی کردیم شما را با مفهوم، تعریف، کاربرد و عملکرد انواع سیگارهای الکترونیکی موجود در بازار آشنا کنیم. سیگارهای الکترونیکی در ابتدا برای مصارف درمانی طراحی و ابداع شدند؛ اما رفته رفته دارای کاربردهای مختلفی شده و تبدیل به یک کالای تجاری شیک، متنوع و پرسود شدند.
پادها، ویپ سیستمها و مادها سه نوع اصلی این سیگارهای الکترونیکی هستند که در موارد مختلفی با هم دارای شباهت و تفاوت هستند. شباهات و تفاوتهای این دستگاهها به تفصیل مورد بررسی قرار گرفت؛ اما تفاوت اصلی و مهم این سه با یکدیگر، در نوع مایع داخل کارتریج و مقدار نیکوتینی است که وارد بدن میکنند.
پادها کوچکتر هستند، از سالت نیکوتین در کارتریج خود استفاده میکنند، تنظیمات کمتری دارند، بخار کمتری تولید میکنند، نیکوتین بالایی را به بدن تزریق میکنند و برای افراد سیگاری مناسب هستند. ویپها بزرگ و حجیم هستند، از ایجویسهای نیکوتین پایین یا نیکوتین صفر در کارتریج خود استفاده میکنند، حجم بخار بالا و نیکوتین کمتری دارند، تنظیمات ویپینگ و توان خروجی متنوعی را در اختیار کاربر قرار میدهند و برای افرادی که قلیان میکشند، مناسبتر هستند.
مادها ترکیبی حرفهای از این دو دستگاه هستند که قابلیت سوئیچ دارند و از کویلهایی استفاده میکنند که هم با سالت نیکوتین و هم با ایجویسهای معمولی اسانسدار سازگاری دارند. با خرید مادها میتوانید بین دو حالت Vape Mode و Pod Mode تغییر کاربری داده و هر دو دستگاه را همزمان در اختیار داشته باشید.